vineri, 30 septembrie 2011

Telefoanele viitorului se vor incarca singure!

Ni s-a intamplat tuturor, de nenumarate ori, sa ni se descarce telefonul mobil exact cand aveam mai multa nevoie de el, si mai ales cand  nu aveam niciun incarcator prin preajma. Problema va deveni in curind istorie, deoarece UCLA a gasit deja o noua tehnologie care va face ca telefoanele noastre sa fie complet autonome. 

Cercetatorii de la renumita institutie au demonstrat ca 90% din energia telefoanelor mobile este consumata de lumina care ajuta la functionarea ecranului LCD, iar 75% din aceasta lumina se pierde. Noua tehnologie va capta aceasta lumina si o va transforma in energie electrica pentru acumulatorul telefonului. 

Ce se intimpla de fapt? Ecranele LCD sunt formate din doua straturi de material  polarizor intre care se afla moleculele de cristale lichide. Acest "sandwich" este luminat din spate, insa lasa sa treaca doar o parte din aceasta lumina catre utilizator, cu ajutorul tranzistorilor care controleaza cristalele lichide. 

Pentru a utiliza si lumina care se pierde prin filtre, specialistii de la UCLA propun inlocuirea acestora cu niste polarizoare organice fotovoltaice, menite sa valorifice lumina care se pierde, dar si lumina ambientala, transformind-o in energie electrica. Studiile au demonstrat ca noile filtre pot capta pina la 75% din lumina neutilizata de ecranul LCD.

Proiectul a fost dezvoltat de echipa profesorului Yang Yang, director al Centrului pentru Nano Energie Regenerabila la Institutul  California NanoSystems al UCLA. Studiul poate fi gasit in editia online a revistei Advanced Materials si va fi publicat si in editia tiparita a jurnalului stiintific.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu