miercuri, 17 februarie 2010

O noua exploatare cu cianuri in Romania

Rusii vor sa redeschida uzina Aurul din Baia Mare

Desi canadienii de la Rosia Montana n-au avut prea mult succes in lupta cu ecologistii, investitorii rusi de la Baia Mare spera sa-si primeasca in curind si avizele de mediu. Si asta in ciuda faptului ca uzina Aurul are deja la activ cea mai recenta catastrofa ecologica din Romania, si anume poluarea riului Tisa, din anul 2000, cind apele cu cianura ale unui iaz de decantare au exterminat total fauna subacvatica. Apele poluate au ajuns atunci pina in Delta Dunarii.

Foto: www.emaramures.ro

In ciuda acestui fapt, autoritatile de mediu spun ca nu este imposibila obtinerea avizului, daca investitorii se angajeaza sa respecte normele europene de mediu. In plus, proiectul fiind mai putin mediatizat decit cel de la Rosia Montana, are sanse mai mici sa atraga atentia romanilor, cu atit mai mult cu cit autoritatile locale din Baia Mare par incintate de afacerea care ar putea crea sute de locuri de munca. Cu toate acestea, tehnologia este aceeasi: rusii, ca si canadienii de la Rosia Monana, vor folosi cianuri pentru a extrage aurul, iar deseurile toxice vor fi depozitate in iazuri de decantare.

Sngurii care ramin pe pozitii sunt ecologistii de la Romania Fara Cianura. Au insa de infruntat hotarirea celui mai bogat om de afaceri din Rusia, pe deasupra si apropiat al lui Putin...

Citeste mai multe in Romania Libera


Un comentariu: