joi, 7 ianuarie 2010

Frigiderul cu unde (verzi) raceste alimentele cu ajutorul sunetelor

Frigiderele sunt printre cele mai poluante echipamente electrice care ajug la gropile de gunoi. Mai ales cele vechi. Frigiderele fabricate inainte de 1995 contin freon, o substanta care subtiaza stratul de ozon, daca este eliberata in atmosfera. De asemenea, cele fabricate inainte de 2005 sunt izolate cu o spuma tot pe baza de freon. Chiar si frigiderele mai noi contin substante daunatoare: agentii de racire sunt substante chimice care afecteaza mediul inconjurator.

Specialistii in acustica au gasit insa o alta solutie: undele sonore. Principiul este simplu: undele sonore pot modifica temperatura aerului. Sub actiunea acestor unde, aerul se dilata si se contracta, racindu-se si incalzindu-se succesiv. Ceea ce au avut de facut cercetatorii a fost sa genereze un sunet suficient de puternic cit sa produca o racire semnificativa, si apoi sa preia temperatura scazuta si sa o distribuie in frigider.


Pare greu de crezut, insa tot acest sistem este cuprins intr-un "motoras" de doar 15 cm. Acesta contine un mic cilindru de otel cu heliu comprimat la o presiune de 10 ori mai mare decit cea a atmosferei terestre. In interiorul acestuia se creaza o unda sonora de pina la 195 de decibeli. Ca sa va faceti o idee, un concert de heavy-metal produce sunete de pina la 120 de decibeli , valoare la care sunetul provoaca deja durere. La 165 de decibeli, parul v-ar lua foc din cauza frecarii cauzate de undele sonore. Avem de-a afce asadar cu un sunet de mii de ori mai mare decit poate suporta urechea umana, dar care nu se aude in afara tubului sau presurizat.

Sunetul provoaca dilatarea si comprimarea heliului din interior, iar lungimea de unda si filtrele pozitionate in interiorul tubului fac ca gazul dilatat, mai rece, sa ajunga intr-un capat al tubului, iar cel cald, in cealalta parte. Temperatura scazuta a gazului este preluata de un rezervor cu etanol, din care lichidul est pompat prin peretii frigiderului, dupa care se intoarce pentru a fi racit din nou. Noul tip de frigider a fost numit "racitor termo-acustic".

Sistemul este nepoluant si elimina o mare parte din componentele care ingreuneaza frigiderele de astazi. Pentru ca un astfel de sistem sa ajunga insa si in casele noastre, cercetatorii mai au de rezolvat citeva probleme: pentru a fi eficient, "motorasul" costa mai mult decit si-ar ptea permite cineva, iar sistemele mai ieftine consuma cel putin de doua ori mai multa energie decit un frigider obisnuit. Asa ca, deocamdata, cercetarile continua...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu