miercuri, 2 decembrie 2009

Bateria viitorului functioneaza 6.000 de ore si este ecologica!

Noua baterie functioneaza pe baza de silicon, un material stabil, usor si non-toxic, care se transforma inapoi in nisip dupa ce bateria se consuma. Ideea a fost dezvoltata de Institutul Israelian de Stiinta si apartine profesorului Yair Ein-Eli.


Principiul este diferit fata de cel al bateriilor pe care le cunoastem in prezent. Pe cind acestea au nevoie de doi electrozi, noile baterii folosesc doar unul singur. Principalul ingredient al acestor baterii este siliconul, care elibereaza energie printr-un proces de oxidare.

Studiile efectuate de cercetatori au demonstrat ca dupa 600 de ore de functionare, bateriile s-au consumat doar in proportie de 10%, ceea ce inseamna ca vor fi complet consumate dupa circa 6.000 de ore.

Varianta creata si testata pina acum este de dimensiuni foarte mici, ceea ce a atras atentia producatorilor de accesorii electronice, si in special a celor de aparate auditive. Creatorii sustin ca in circa 10 ani, asemenea baterii ar putea alimenta chiar si laptop-urile, ceea ce ar duce la o adevarata revolutie in acest domeniu, avind in vedere ca in prezent computerele portabile au o autonomie de doar 3 ore. Mai mult decit atit, in citiva ani inventatorul estimeaza ca va crea si acumulatori pe acelasi principiu, astfel incit utilizatorii sa beneficieze de aceste baterii cit mai mult timp.

Astfel, pe viitor, bateriile cu silicon ar putea fi utilizate chiar si la echipamente mari, precum autovehicule electrice sau chiar nave spatiale. De asemenea, vor putea fi utilizate pentru a inmagazina energia produsa din surse regenerabile, precum panouri solare sau turbine eoliene.

In afara de avantajele legate de durata mare de viata, noile baterii sunt si ecologice. Materia prima este nisipul, iar dupa ce se consuma, continutul bateriei revine la starea initiala: se transforma tot in nisip, iar ciclul se poate relua de nenumarate ori. Avantajele in fata bateriilor conventionale sunt evidente: fara plumb, fara compusi toxici, reciclabile aproape 100%, noile baterii ar putea acapara in curind toata piata de profil.

Sursa: Israel 21c

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu