luni, 9 noiembrie 2009

Dependent de petrol? Mai gindeste-te! (II)

Vorbeam data trecuta despre modificarile care se pot aduce unui automobil pe motorina astfel incit sa poata functiona cu ulei vegetal. Ei bine, daca nu va puteti procura sistemul sau daca vi se pare prea costisitor, atunci puteti modifica uleiul. Fabricarea biodiesel-ului din ulei vegetal nu este dificila, insa necesita un spatiu de lucru adecvat, citeva cunostinte de chimie si mai ales respectarea instructiunilor unui specialist in domeniu.
imagine: http://students.umf.maine.edu/~coolbrbt/

Totul poate incepe cu acelasi ulei uzat pe care il colectati de la restaurante. Atentie, ramine valabila restrictia legata de grasimile hidrogenate! Apoi, trebuie sa va procurati metanol. Acesta este alcoolul cel mai des utilizat pentru procesarea uleiurilor vegetale reciclate, mai ales pentru ca este mai usor de procurat decit etanolul. Asa cum va va spune si specialistul, alaturi de metanol va trebui sa va cumparati manusi si masti de protectie, pentru ca vorbim despre o substanta foarte periculoasa. Este bine ca in timp ce utilizam aceasta substanta sa ventilam foarte bine incaperea.

Pentru ca reactia chimica sa fie completa avem nevoie si de un catalizator. Cel mai adesea se foloseste soda caustica (NaOH), insa pentru ca reziduurile reactiei sa fie mai putin toxice, aceasta poate fi inlocuita cu hidroxid de potasiu (KOH). In acest caz, substanta rezultata din reactia chimica, glicerina, poate fi folosita ca fertilizator artificial. Celalalt compus de reactie este chiar biodiesel-ul. Este de fapt uleiul in care glicerolul a fost inlocuit de alcool. Daca ati avut grija ca uleiul sa fie bine filtrat (vezi prima parte) si sa respectati intocmai indicatiile specialistului referitoare la concentratiile reactantilor, aveti acum un combustibil de calitate, ecologic si foarte sigur (punctul de aprindere este de 170 grade C).


(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu