joi, 22 octombrie 2009

Semafoarele solare vor "inverzi" intersectiile

Trei designeri din Taiwan s-au gindit sa reduca facturile oraselor folosind energia solara pentru a alimenta semafoarele. Pentru a fi si mai eficiente, aparatele vor contine LED-uri si vor putea emite lumina in toate cele trei culori ale semaforului dintr-o singura sursa. Panoul solar va fi amplasat deasupra aparatului, tinind loc si de aparatoare. Semafoarele vor fi astfel autosuficiente, vor avea un aspect estetic placut si vor ocupa mai putin spatiu.

Exista insa si inconveniente. Principalul repros adus acestor semafoare este ca nu pot fi utilizate de persoanele cu discromatopsie, care, in lipsa capacitatii de a distinge culorile, se orienteaza dupa pozitia acestora pe semafor. Un semafor cu o singura lumina care poate emite toate cele trei culori i-ar putea pune astfel in incurcatura pe daltonisti. Solutia nu este dificila, insa ar aduce reguli noi pentru soferi: luminile pot avea forme diferite, asociate cu semnificatia lor.

O alta problema care s-ar putea ivi in functionarea lor este cea legata de alimentare: in zilele innorate si scurte de iarna, semafoarele ar putea avea nevoie de inca o sursa de energie.

Pe ansamblu insa, ideea taiwanezilor este una cit se poate de eficienta si de verde!

Sursa: Ecofriend

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu