vineri, 3 iulie 2009

Vacanta verde: Turistii care aleg Delta Dunarii trebuie sa platesca taxa de ecologizare

Daca vreti sa va petreceti vacanta in Delta, trebuie sa stiti ca in aceasta vara veti avea de platit pentru alegerea facuta. Permisul de vacanta in Delta va costa 20 de lei de persoana, iar daca indrazniti sa va sustrageti, amenda este usturatoare: intre 3.000 si 6.000 de lei.

Evident, la prima vedere pare mult, insa banii vor fi folositi pentru ecologizare. In plus, trebuie sa tinem cont ca Delta nu este o padurice oarecare sau o banala zona de agrement. Este singura deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei, face parte din Patrimoniul Natural Mondial si a fost inclusa in conventia de la Ramsar pentru protejarea zonelor umede.

Zona gazduieste peste 1200 de specii de copaci şi plante, are cea mai bogată faună ornitologică de pe continent şi cele mai multe specii de pesti. Toate acestea sunt amenintate din ce in ce mai mult de investitorii iubitori de cistiguri rapide, si de turistii inconstienti.

Intr-un singur an, in Delta se produc 1.000 de tone de gunoi menajer care este imprastiat pretutindeni, pentru ca nu exista infrastructura de colectare, iar singura speranta sta in voluntarii asociatiilor pentru protectia mediului, care aduna in fiecare an munti de gunoaie lasate in urma de turisti.

Si pentru ca turistii n-au platit niciodata pentru faptele lor, vor plati, de-acum inainte, anticipat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu