luni, 20 iulie 2009

Urari pentru Ziua Energeticianului: La multa... energie verde!

Desi este o sarbatoare de breasla, astazi vom sarbatori si noi Ziua Energeticianului. Si asta pentru ca ei, cei din breasla, au grija ca toata energia de care avem nevoie sa ajunga la noi. Iar asta inseamna peste 5 terra wati ora.

Foto: www.financiarul.com

Este vremea insa ca si energeticienii sa se inverzeasca. Iar asta ar insemna sa se specializeze in energie regenerabila. Nu e doar o meserie de viitor sau o cerinta europeana, ci e o necesitate, intr-o tara care emite 500 de grame de dioxid de carbon pentru fiecare kilowat ora produs.

Pare putin, insa nu uitati ca energia consumata este de ordinul miliardelor de kilowati ora. Un calcul simplu ne arata ca la un consum de 5,2 miliarde de kilowati ora in 2008, Romania a emis 2,6 milioane de tone de dioxid de carbon. Problema devine deja grava. Cantitatea mare de emisii provine mai ales din centralele pe carbune, care acopera cica 40% din necesarul de energie.

Romania reuseste insa sa-si produca 28% din energia necesara din resurse regenerabile, in special din hidrocentrale. Iar vesti bune sunt si in ceea ce priveste consumatorii: energia consumata la nivel national a scazut cu 10% fata de anul trecut, ceea ce inseamna o reducere a poluarii cu circa 250.000 de tone de dioxid de carbon. Ce-i drept, si criza economica a avut partea ei de vina.

Incheiem aici unda verde de astazi, nu inainte de a le ura energeticienilor viata lunga si verde!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu