miercuri, 22 iulie 2009

Te casatoresti? Iata citeva sfaturi pentru o nunta "verde"!

In fiecare an in Europa 350 de mii de cupluri se casatoresc. Asta inseamna 1.400 de kilograme de aur transformate in verighete, si 5 milioane de tone de dioxid de carbon emise in atmosfera.Asta inseamna ca si nunta, cu toate conotatiile ei minunate, poate deveni un dezastru ecologic la scara mica. Asa ca ecologistii au decretat: nunta trebuie sa fie cit mai verde.

Imagine: http://www.thedailygreen.com

Prima regula: cumpara produse fabricate cit mai aproape de tine. Mincarea pentru nunta, florile, bauturile, toate se pot gasi la producatorii locali, printre care, nu uita, trebuie sa gasesti si citiva care practica agricultura ecologica. Chiar si rochia de mireasa si costumul mirelui pot fi achizitionate de la un designer local, caruia ii poti cere sa foloseasca materiale ecologice.

Regula a doua: alege o locatie cit mai verde. Pentru asta, cladirea trebuie sa fie eficienta energetic, de preferat ar fi chiar sa foloseasca surse de energie regenerabila, si sa aiba locatii pentru colectarea selectiva a deseurilor. In plus, poti avea in vedere si criteriul proximitatii: incearca sa alegi un local care sa fie aproape de toti invitatii, pentru a reduce pe cit posibil emisiile de carbon generate de transport. Tot verzi trebuie sa fie si ornamentele din sala. Evident, nu la propriu. Orice culoare ai alege, ornamentele trebuie sa fie macar reciclabile, daca nu biodegradabile.

Un ingredient imporatnt pentru o nunta ca la carte este verigheta. Confectionat de obicei din aur, pretiosul obiect nu pare a fi un pericol pentru mediu. Trebuie sa stii insa ca fabricarea unei bijuterii de 10 grame din aur lasa in urma sa 20 de tone de deseuri periculoase. De aceea o idee buna si verde este sa confectionezi verighetele din alte bijuterii.

Nu in ultimul rind, trebuie sa-ti inverzesti invitatiile. Alege hirtie reciclata si cerneala ecologica, si, ca sa fii si mai verde, poti apela la serviciile unor artizani locali, care ti le vor lucra manual. Iar daca nu tii atit de mult la traditia invitatiilor trimise prin posta, modul cel mai ecologic de a-ti chema prietenii si rudele la nunta este prin internet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu