luni, 13 iulie 2009

Stii sa alegi un vin cu adevarat bun?

Nu este chiar indicat sa ne incepem saptamina cu gindul la petrecere, dar este totusi vacanta, iar un pahar cu vin nu strica nici la o intilnire cu partenerii de afaceri. Asa ca, fie ca esti la birou sau pe plaja, trebuie sa stii ce vin sa alegi pentru urmatoarea intilnire.
Cele mai greu de gasit sunt vinurile naturale, fara adaosuri sintetice. Si asta pentru ca substantele chimice se gasesc pe tot parcursul procesului de fabricare a vinului, de la cresterea vitei de vie si pina la imbuteliere. Asa ca prima conditie pentru a avea un vin de cea mai buna calitate este ca strugurii sa fie bio. Pentru necunoscatori, asta inseamna un certificat pe eticheta si un pret mai mare, insa dincolo de asta viticultura organica implica multa munca si cunoasterea legilor naturii. Rezultatul: un fruct sanatos, fara urme de pesticide si ingrasaminte chimice.

Strugurii bio sunt un ingredient necesar, dar nu suficient al vinului organic. E bine sa stii ca exista o diferenta intre vinul „organic” si vinul „produs din struguri organici”. Si asta pentru ca in procesul standard de obtinere a vinului, producatorii folosesc sulfiti pentru a opri fermentatia si pentru a asigura o mai buna conservare a produsului.

Iar pentru a fi ecologic, vinul are nevoie chiar de mai mult decit atit: producatorul trebuie sa-si reduca amprenta de carbon, sa foloseasca energie regenerabila, si sa recicleze. De aceea vinul bio ii va face bine nu numai consumatorului, ci si celui care il produce. Dar despre asta vom afla mai multe miine, chiar din tara vinurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu