joi, 2 iulie 2009

Razele ultraviolete ne ameninta concediul!

Meteorologii anunta ca in aceasta perioada intensitatea radiatiilor ultraviolete este de 10 ori mai mare decit poate suporta pielea noastra.

Razele ultraviolete sunt radiatii cu o lungime de unda mai mica decit a luminii vizibile, si care au spectrul in vecinatatea culorii violet, insa cu frecvente mai ridicate. Razele ultraviolete se gasesc in special in radiatiile emise de soare, iar noi le cunoastem ca fiind razele care ne produc neplacutele arsuri solare. Spectrul UV are si alte efecte asupra sanatatii umane, dar si asupra faunei terestre.

Soarele emite trei tipuri de radiatii ultraviolete, numite UVA, UVB, si UVC, insa stratul de ozon retine o parte din aceste radiatii, astfel incit peste 90% din ultravioletele care ajung la noi sunt cele de tip A.

Radiatiile UV sunt periculoase in cantitati mari, atit pentru oameni cit si pentru ecosistemele marine. Pentru oameni, radiatiile ultraviolete de tip a sunt cele mai putin nocive, insa in cantitati mari, si ele pot ataca fibrele de colagen si pot duce la imbatrinirea pielii. Razele UVB, in cantitati mici, ajuta la sintetizarea vitaminei D in organism, una dintre cele mai importante vitamine pentru copii. Cantitati mari ale radiatiilor UVB si UVC duc insa la deteriorarea ADN-ului si la nasterea formatiunilor canceroase.

Acesta este principalul motiv pentru care, daca faceti plaja, este bine sa nu va expuneti la soare intre orele 11 si 16, deoarece cantitatea mare de ultraviolete are efecte nocive atit pe termen scurt, cit si pe termen lung: de la arsuri, pina la imbatrinirea tenului si chiar cancer.

Si tot acesta este un motiv important pentru a avea grija de stratul de ozon. Scaderea concentratiei ozonului cu 1% duce la sporirea intensitatii razelor ultraviolete deasupra solului cu 2%. De asemenea, creste riscul ca radiatiile cele mai daunatoare, UVB si UVC sa ajunga la noi in cantitati mult mai mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu