vineri, 17 iulie 2009

Frunzele, materie prima pentru farfuriile de unica folosinta

Un grup de americani a descoperit un mod cit se poate de ecologic de a fabrica farfurii de unica folosinta. Materia prima pe care ei o folosesc sunt frunzele uscate.

Acestea sunt adunate toamna, tratate cu aburi sub presiune si modelate in diferite forme. Farfuriile nu contin adezivi chimici si nici un fel de alte substante daunatoare. Ele pot fi reutilizate, dar nu mai mult e doua luni, deoarece se biodegradeaza. De asemenea, acestea pot fi folosite fara probleme in frigider, dar si in cuptoul cu microunde.

Fabricarea farfuriilor din frunze este o indeletnicire mai veche a satenilor din India. Desi modul de confectionare este usor diferit, farfuriile din frunze au aceleasi caracteristici: sunt ecologice, sanatoase si biodegradabile.Vesela din frunze produsa in India poate fi gasita si acum in magazine, si majoritatea este comercializata sub sigla fair-trade.

Farfuriile din frunze uscate salveaza astfel tone de dioxid de carbon. Ele inlocuiesc vesela de unica folosinta, care in prezent este facuta din plastic si care, de cele mai multe ori, sfirseste prin paduri sau prin zonele de agrement. De asemenea, sunt o alternativa pentru farfuriile din lemn, care, desi sunt biodegradabile si sunt considerate ecologice, necesita taierea copacilor.

Producatorii nu numai ca folosesc materie prima practic „imprumutata” de la natura, dar reusesc sa recupereze peste 80% din cantitatea de apa utlizata la fabricarea acestor produse.

Pina vor ajunge insa si pe la noi alternativele la vesela din plastic, e bine sa stim ca ea trebuie sa ajunga la reciclat, nu in natura, si trebuie aruncata in containerul pentru plastic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu