joi, 23 iulie 2009

Feriti-va de pesticide!

Am vorbit de multe ori despre pesticide si despre incercarea de a le elimina din agricultura si, implicit, din alimentatia noastra. Dar ce sunt pesticidele si cum ne afecteaza ele sanatatea?
Imagine: www.toxicnation.ca

Pesticidele sunt substantele folosite de agricultori pentru a elimina insectele daunatoare si pentru a preveni cresterea ierburilor nedorite pe terenurile cultivate. Cele mai multe dintre aceste substante sunt compusi chimici toxici, care actioneaza nu numai asupra daunatorilor, ci si asupra altor plante si insecte, si chiar asupra noastra, deoarece patrund in cerealele si legumele stropite.

Unul dintre principalele efecte nocive ale utilizarii pesticidelor este dereglarea hormonala. Specialistii au demonstrat ca prezenta chimicalelor din pesticide in mincarea noastra poate determina tulburări endocrine. De aceea Uniunea Europeana a interzis anumite substante folosite in agricultura, si a stabilit reguli mai stricte pentru utilizarea chimicalelor in spatiul comunitar. Cu toate acestea, fermierii nenstruiti continua sa foloseasca pesticidele in cantitati mai mari decit prevad reglementarle comunitare.

Studii recente au demonstrat ca majoritatea fructelor si legumelor comercializate pe pietele europene contin cantitati de pesticide peste limita admisa. Depăşirile cele mai mari sunt la ardei gras, ardei capia, linte şi vinete, iar cele mai reduse cantităţi de reziduuri sunt la cartofi, andive, morcovi şi roşii.

Un alt efect foarte nociv al utilizarii pesticidelor in exces este otravirea pinzei freatice. Datele de la ministerul sanatatii arat ca peste 95 la sută din fântânile din mediul rural sunt poluate cu substanţe chimice, care s-au infiltrat în pânza freatică din fermele oamenilor. Pesticidele si nitritii proveniti din ingrasaminte sunt foarte periculoase, in special pentru copii, si nu dispar nici daca apa este fiarta.

In aceste conditii, cea mai buna solutie este trecerea la agricultura ecologica. Implica mai multa munca si mai multe cheltuieli, dar beneficiile depasesc cu mult efortul depus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu