joi, 16 iulie 2009

Energia nucleara, energia viitorului?

Pe 16 iulie, in urma cu 64 de ani, americanii testau prima bomba atomica, undeva in desertul din New Mexico. Explozia a avut efectul a 20.000 de tone de explozibil conventional si a calcinat nisipul pe o raza de 700 de metri.
Prima bomba atomica, numita, paradoxal, Trinity

Ce a urmat, la nici o luna dupa test, stim deja cu totii. Dupa nici zece ani insa, oamenii par sa fi uitat forta nimicitoare a energiei nucleare si au creat prima centrala atomica menita sa produca energie electrica.

Atrasi de cantitatea mare de energie pe care o poate produce fisiunea nucleara, oamenii de stiinta s-au grabit sa declare centralele nucleare ca principala sursa de energie a viitorului. Mai mult, odata cu ingrijorarile generate de incalzirea globala, sustinatorii energiei atomice au adaugat inca un punct pe lista avantajelor acestui tip de energie: este nepoluanta, deci, spun ei, este solutia perfecta pentru a reduce emisiile de carbon. Studiile arata ca energia nucleara poate reduce poluarea cu pina la 2,5 gigatone de dioxid de carbon pe an, comparativ cu energia produsa din carbune. Datele variaza insa foarte mult de la un studiu la altul.
Centrala nucleara de la Cernavoda

Pozitia oficiala a ecologistilor este impotriva energiei atomice. Primul argument este ca datele oficiale legate de poluarea generata de centralele nucleare sunt inexacte. De fapt, calculele ecologistilor arata ca de la prelucrarea minereului si pina la stocarea reziduurilor, energia atomica genereaza de 10 ori mai mult dioxid de carbon decit indica datele oficiale.

In plus, pentru a atinge rata propusa pentru reducerea emisiilor, in lume ar trebui sa se produca 3 terra wati de energie numai din centrale atomice, ceea ce ar insemna sa se cconstruiasca cite 4 centrale in fiecare luna timp de 70 de ani.

Daca mai mentionam si pericolele legate de accidentele nucleare si de actele de terorism, concluzia este ca energia viitorului va trebui cautata altundeva.
Centrala de la Cernobil, distrusa de o explozie, a imprastiat radiatii in toata Europa

Un comentariu:

  1. dc nu se construiesc centrale nucleare in apropierea padurilor ecuatoriale? din moment ce degaja atata CO2,este necesar pt toate plantele de acolo care nu sunt putine,in schimb ele transforma CO2 in Oxigen,asha k ar fi rezolvata treaba q CO2.Cu kestiile legate de terorism,marile puteri ale lumii se lauda cu masuri sporite de securitate,pai sa le aplice in cazul acesta.Centralele nucleare nu sunt poluante,dar daca nu se respecta masurile de siguranta,Cernoîl will be back si generatii vor suferii...

    RăspundețiȘtergere