marți, 21 iulie 2009

Ecranele LCD se transforma in pansamente pentru rani

Am vorbit saptamina trecuta despre chimia verde, acea ramura care se ocupa cu studiul compusilor pe baza de plante si cu dezvoltarea tehnologiilor sustenabile. Astazi venim cu un exemplu concret: cercetatorii britanici au demonstrat ca un compus chimic din structura ecranelor LCD poate fi folosit in industria farmaceutica.

Sursa maginii: www.plpglobal.com

Este vorba despre polyvinyl-alcohol (PVA), un ingredient de baza al ecranelor LCD. Desi nu este un compus natural, posibilitatea de a fi reutilizat il face un subiect bun pentru chimia verde. Cercetatorii de la centrul de excelenta pentru chimie verde de la universitatea din York au demonstrat ca obtinerea compusilor necesari pentru industria farmaceutica este mai simpla daca are la baza PVA reciclat.

Ceea ce au obtinut in final este ingredientul principal al unui pansament care ajuta la regenerarea tesuturilor. Ideea chimistilor va rezolva astfel doua probleme deodata: reciclarea ecranelor LCD si aprovizionarea industriei farmaceutice cu materie prima.

In prezent se estimeaza ca peste 2,5 miliarde de ecrane LCD au ajuns la sfirsitul perioadei de viata si vor trebui reciclate. PVA-ul se gaseste din plin in aceste deseuri si, desi nu reprezinta un risc major pentru mediu, reciclarea este orcim cea mai rationala solutie, cu atit mai mult cu cit este o resursa neregenerabila.

Sursa: TreeHugger

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu