miercuri, 15 iulie 2009

Chiar si chimicalele pot fi "verzi"

Ne-am obisnuit sa spunem ca produsele ecologice sunt cele 100% naturale, si sa le ocolim pe cele care contin chimicale. Nu este o idee rea, daca o aplicam cu chibzuinta si nu cadem in extrema cealalta.

Dincolo de produsele toxice, chimia ne ofera o multime de substante care pot fi obtinute doar in laborator, si care ne sunt de mare ajutor, de la medicamente pina la produse cosmetice si materii prime pentru fabricarea unor obiecte indispensabile vietii de zi cu zi.

Pentru a promova aceasta latura a chimiei, americanii si-au facut chiar un departament in agentia guvernamentala pentru protectia mediului, si i-au dat in grija chimia verde, sau chimia sustenabila. Aceasta ramura include orice proces chimic care nu foloseste si nu genereaza compusi toxici. Parintele chimiei verzi este profesorul Paul Anastas de la universitatea Yale, care a fost numit recent de catre presedintele Obama in conducerea departamentului american pentru protectia mediului.
Un principiu important al chimiei verzi este ca utilizeaza ca materie prima compusi din plante, si evita folosirea celor pe baza de petrol sau carbune. Rezultatul consta in compusi care, desi obtinuti pe cale chimica, nu numai ca nu dauneaza sanatatii, ci sunt chiar benefici.

Mai mult decit atit, chimia verde are grija si de mediu: minimizeaza consumul de resurse, produce deseuri biodegradabile si nu emite noxe.

Din pacate, numai americanii au reusit sa stabileasca standarde pentru noua ramura si sa o desprinda astfel de chimia bazata pe petrol. Cu timpul insa, ne vom convinge ca tehnologia poate lucra in favoarea noastra si poate proteja si natura, depinde de noi ca acel moment sa nu vina prea tirziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu