luni, 27 iulie 2009

Acoperisurile albe ne pazesc de incalzirea globala, dar si de criza!

Ne-am obisnuit deja ca vara, temperaturile sa depaseasca 35 de grade. Unul dintre sfaturile medicilor este sa pastram o temperatura acceptabila in casa, si pe cit posibil, sa facem asta fara a abuza de aparatul de aer conditionat.

O solutie a venit de la arhitectii americani, si este cit se poate de simpla: sa ne schimbam culoarea acoperisului in alb. Studiile efectuate in acest sens arata ca o cladire cu acoperis alb consuma vara cu 40% mai putina energie decit una cu acoperis inchis la culoare. Motivul: albul reflecta lumina, pe cind negrul o absoarbe. Este acelasi motiv pentru care suntem sfatuiti in zilele caniculare sa purtam imbracaminte si palarii de soare cit mai deschise la culoare.

Imagine: greenoptions.com/

Suprafetele negre expuse la soare devin cu pina la 40 de grade celsius mai calde decit suprafetele albe expuse in aceleasi conditii. Asa ca in lipsa unui sistem termoizolant eficient, cea mai mare parte din aceasta caldura acumulata de acoperisul negru ajunge in casa.
Impactul schimbarii acoperisului negru cu unul alb este semnificativ si in ceea ce priveste temperatura exterioara din orase. Acoperisurile negre incalzesc si aerul din jurul lor, contribuind astfel la amplificarea efectului de sera.

Un alt motiv pentru a face aceasta schimbare este ca poate fi o masura eficienta anticriza. Specialistii au demonstrat ca daca toate cladirile din Los Angeles ar avea acoperisuri albe s-ar face o economie de 35 de milioane de dolari pe an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu