luni, 8 iunie 2009

Ziua Mondiala a Oceanelor - prima aniversare oficiala

Se stie ca 70% din suprafata Pamantului este acoperita de „Oceanul Planetar”, si ca avem peste o mie de milioane de km cubi de apa. Desi pare o cantitate imensa de apa, omenirea a reusit sa o polueze pe toata. Primul are a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste activitatea daunatoare a omului asupra oceanelor a fost cercetatorul francez Jacques Yves Cousteau, in anii `60. De atunci preocuparea oamenilor de stiinta pentru soarta oceanelor a crescut, iar studiile arata ca daca vom continua sa poluam, peste 30 de ani va fi prea tirziu sa incercam ne mai salvam apele.

Asa se face ca, in 1992, la summit-ul Pamantului din Brazilia a fost propusa Ziua Mondiala a Oceanelor, menita sa atraga atentia, in fiecare an pe data de 8 iunie, asupra faptului ca cea mai importanta resursa a planetei, oceanul, este pe cale sa-si piarda intreaga flora si fauna din cauza poluarii.

2009 este insa un an special, si asta pentru ca Organizatia Natiunilor Unite a proclamat oficial data de astazi ca Ziua Mondiala a oceanelor. Sloganul din acest an este “Oceanul nostru este responsabilitatea noastra”.

Chiar daca oceanul ni se pare departe, prea departe pentru a ne simti responsabili pentru soarta lui, avem si noi o vina: sa luam in calcul milioanele de tone de peste care se consuma zilnic in intreaga lume, milioanele de tone de petrol extrase de pe platforme din ocean, sau miile de vapoare care polueaza. De toate acestea beneficiem si noi si incurajam astfel, indirect, actiunile nocive asupra oceanelor. Dar este si oceanul nostru...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu