luni, 15 iunie 2009

Taxa pe suc, solutia americanilor pentru combaterea obezitatii

Ce parere aveti despre o taxa pe suc? In Romania probabil ar fi privita ca o noua aberatie menita sa ne manince banii, si asa prea putini. Ei, bine, aflati ca in Statele Unite initiativa este privita cu ochi buni de toata lumea (mai putin de producatorii de sucuri, bineinteles).
Propunerea a venit din partea ministrilor lui Obama, care sustin ca sucurile indulcite si cele acidulate ar trebui sa intre sub incidenta taxei pe viciu. Banii colectati vor merge apoi in sistemul sanitar si vor fi utilizati in proiecte pentru reducerea obezitatii, afectiune din ce in ce mai des intilnita in Statele Unite, si asociata adesea consumului excesiv de sucuri artificiale indulcite.

Ideea a venit dupa ce numeroase studii au demonstrat ca aportul de calorii din dieta zilnica a americanilor crescut cu 30% fata de acum 30 de ani, si asta numai din bauturile cu adaos de zahar. Asa se face ca in prezent, 15% din caloriile consumate de adolescenti provin din bauturile dulci. Conform estimarilor, o taxa de 1 cent pe uncie, adica 33 de centi pe litru, ar duce la o scadere a consumului de suc cu 10%, si va aduce la buget peste un miliard de dolari numai in New York.

Romania nu are astfel de studii, si nici astfel de preocupari. Si asta desi consumul de suc a crescut in ultimii 20 de ani de citeva ori, avind in vedere ca inainte de `89 erau disponibile foarte putine sortimente pe piata, iar consumul era ocazional. Putem folosi insa ceva din studiile americanilor: fiecare cana de suc consumata in plus creste riscul de obezitate la copii cu pina la 60%.

Sursa: Green Living Ideas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu