luni, 22 iunie 2009

Statiile de autobuz vor fi alimentate cu energie solara

O aplicatie foarte potrivita pentru panourile solare este amplasarea lor in statiile mijloacelor de transport in comun. Situate in cele mai multe cazuri in zone insorite, statiile pot fi un suport bun pentru panouri solare, iar energia obtinuta astfel poate fi folosita pentru a le ilumina pe timp de noapte.

La un asemenea proiect lucreaza acum cercetatorii canadieni de la universitatea din Ontario. Sistemul realizat de ei presupune montarea de panouri solare flexibile pe acoperisul statiei, si conectarea lor la o sursa de lumina cu leduri, prevazuta cu acumulatori. Sistemul va reusi nu doar sa ilumineze statiile de autobuz, ci si sa alimenteze afisajul electronic, inclusiv transmiterea datelor prin internet.
Deocamdata, proiectul este inca in teste, iar cercetatorii incearca sa-l faca sa functioneze chiar si in conditii de iarna, cind ziua dureaza mai putin, iar gerul poate afecta capacitatea de functionare a celulelor solare si a acumulatorilor.

Desi inca in faza de proiect, sistemul isi dovedeste din plin utilitatea, mai ales in cazul statiilor de autobuz din mediul rural, care cel mai adesea nu sunt conectate la reteaua de electricitate, asa ca noaptea sunt cufundate in bezna. Iar pina la lansarea sistemului pe piata, poate se vor hotari si autoritatile de la noi sa investeasca in sisteme cu adevarat utile si sustenabile, chiar si in ceea ce priveste statiile de autobuz...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu