joi, 25 iunie 2009

Sahara poate aproviziona Europa cu energie verde

De cind se vorbeste despre introducerea pe scara larga a energiilor alternative, statele europene sunt cu ochii pe cel mai bun spatiu pentru captarea energiei solare: desertul Sahara. Specialistii spun ca instalarea de centrale solare in nordul Africii ar putea rezolva alimentarea cu energie electrica a intregului continent european.

Proiectul a ramas multa vreme doar un vis, din cauza costurilor ridicate pe care le implica transportul energiei peste Marea Mediterana, dar si din cauza situatiei politice a tarilor in care ar urma sa fie instalate centralele.

Anul acesta insa un consortiu german a decis sa isi asume acest risc, si sa faca o investitie care ar putea furniza 15% din necesarul de energie al Europei. In proiect si-au anuntat participarea nu mai putin de 20 de companii, care vor pune la bataie peste 400 de miliarde de euro. Urmatorul pas ar fi sa identifice tarile stabile din punct de vedere politic, pentru a nu avea piedici in realizarea investitiei.

O piedica va fi insa chiar aici in Europa. Specialistii institutului international pentru analiza sistemelor aplicate au atras atentia ca sistemul european de transport al energiei electrice nu este altceva decit o colectie de 27 de sisteme diferite si incompatibile. Astfel, principala problema care se cere a fi rezolvata este realizarea unui sistem unic integrat pentru transportul energiei in toata Europa, pentru ca fiecare tara sa poata primi energia produsa in Africa.

Si pentru ca primul electron verde produs in Sahara este programat sa ajunga in Europa in 2019, toate tarile ar putea fi obligate ca in 10 ani sa-si modifice radical sistemele de distributie.

2 comentarii:

  1. ha ha, pana in 2019... mai este mult! In ritmul in care se desfasoara lucrurile astazi, vom avea nevoie de energia aia verde din Africa cam...ieri!

    RăspundețiȘtergere
  2. eu ma intrebam daca va reusi Romania sa-si modernizeze sistemul energetic in 10 ani, iar din punctul asta de vedere putem spune ca pina in 2019 mai e putin...

    RăspundețiȘtergere