marți, 9 iunie 2009

Romania, cucerita de "semintele magice": organismele modificate genetic cistiga in lupta cu ecologia


In ciuda avertismentelor ecologistilor, tara noastra a ales sa ramina printre putinele state din uniunea Europeana care inca mai cultiva organisme modificate genetic.

Mai mult, deputatii au votat in urma cu doua saptamini citeva reglementari pentru introducerea pe piata a acestor produse si au stabilit infiintarea unei comisii pentru securitate biologica menita sa monitorizeze organismele modificate genetic care intra pe piata romaneasca.

Teoretic, in Uniunea Europeana nu se prouce decit un singur tip de porumb modificat genetic, insa este aprobata si comercializarea de soia modificata. Iar daca soia importata trebuie sa respecte normele europene atunci cind trece frontierele uniunii, porumbul romanesc este greu de identificat dintre culturile conventionale, iar agricultorii si producatorii de derivate din porumb nu respecta legislatia privind etichetarea corespunzatoare.

In acest sens, demersurile asociatiilor de mediu au dat roade: daca in 2007 doar 350 de hectare erau declarate ca fiind cultivate cu porumb modificat geetic, in 2008, suprafata declarata a crescut de peste 20 de ori. Pe de alta parte, agricultorii s-au aratat incintati de posibilitatea de a obtine culturi bogate cu minimum de efort, motiv pentru care din ce in ce mai multi opteaza pentru sortimentul inventat de americani. Romania tinde astfel sa devina principalul furnizor de porumb modificat, dupa ce tarile din vest renunta rind pe rind la aceste culturi.

Dealtfel, si autoritatile din romania intentionau sa renunte la culturile modificate, daca studiile europene ar fi dovedit ca acestea sunt nocive pentru sanatate sau pentru mediu. Dar in timp ce autoritatile europene au considerat ca nu exista dovezi suficiente pentru a proba efectele negative ale organismelor modificate genetic, specialistii din India au observat ca primul afectat de agricultura intensiva cu astfel de seminte este solul. Studiile efectuate in India au ajuns la concluzia ca dupa 10 ani, solul cultivat cu organisme modificate genetic devine arid si nu mai poate fi utilizat pentru agricultura. Nu este de neglijat nici aspectul social: in regiunile in care se cultiva plante modificate genetic, rata sinuciderilor este de citeva ori mai mare decit in alte zone, din cauza numarului mare de fermieri care recurg la aceasta "solutie" dupa ce culturile dau gres. Culturile modificate genetic au ucis mai multi oameni in India decit al II-lea Razboi Mondial. Mai departe, va las sa cititi un articol din Daily Mail.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu