marți, 23 iunie 2009

Medicul recomanda: evitati aerul conditionat!

Pentru aceasta vara s-au anuntat temperaturi de peste 30 de grade, iar multi dintre voi probabil au dat deja drumul la aparatul de aer conditionat. Medicii, dar si ecologistii atrag atentia insa ca aerul conditionat este nociv pentru sanatate si pentru mediu.

De aceea, ecologistii propun citiva pasi de urmat pentru a ne pastra casa racoroasa fara sa folosim aparatul de aer conditionat. Totul incepe cu o buna izolare a locuintei. Pe linga termosistem, daca avem ferestrele spre soare va trebui sa avem niste jaluzele deschise la culoare dar cu bune capacitati de izolare, pentru ca aerul cald sa nu patrunda in casa. Cel mai bine este sa aveti storuri pe exterior, pentru a impiedica razele soarelui sa ajunga la geamuri.

Aerisirea casei se va face doar dimineata si seara, cind temperaturile sunt mai scazute. Daca vreti sa tineti geamurile deschise si pe timpul zilei, asigurati-va ca aerul circula in interiorul casei, asa ca lasati macar doua ferestre deschise. Iar pentru ca aerul din casa sa se raceasca si mai eficient, puteti pune in dreptul acestor ferestre un cearsaf ud: evaporarea apei va duce la racirea aerului din camera.

Ca ultima optiune pentru a face racoare in casa este ventilatorul. Desi consuma energie electrica, este semnificativ mai economic decit aparatul de aer conditionat, si, in plus, permite schimbarea aerului din camera. Daca folositi un ventilator pentru evacuarea arului cald din incapere, atunci este bine sa-l pozitionati cit mai sus posibil. Mai mult, cei care au ferestrele spre soare pot opta pentru ventilatoare alimentate cu energie solara.

Alaturi de toate aceste masuri, nu uitati sa beti cel putin 2 litri de apa pe zi, si nu iesiti din casa la prinz in zilele caniculare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu