luni, 1 iunie 2009

Jucariile, intre distractie si sanatate


Desi se gasec peste tot, de la hipermarketuri pina la tonetele din cartiere, nimeni nu ne spune nimic despre compozitia jucariilor sau despre riscurile la care ne supunem copiii cumparind un anumit produs. Mai mult, 80% din piata jucariilor - si asta se observa la o simpla privire prin orice magazin - provine din China, nu respecta nici un fel de standarde, si majoritatea sunt fabricate clandestin. De aceea sunt si atit de ieftine: producatorii nu sunt obligati sa respecte criterii privind sanatatea si siguranta copiilor, motiv pentru care folosesc in procesul de fabricatie cele mai ieftine substante, de obicei deseuri toxice din industria petroliera.

Chiar si jucariile ceva mai scumpe si fabricate in uniunea europeana au gradul lor de risc. Abia de curind au fost interzise citeva substante considerate periculoase pentru sanatatea umana, insa multe dintre acestea au ramas, in special in cazul jucariilor din plastic.

De aceea cele mai indicate jucarii sunt cele din lemn. Si asta pentru ca in general, fabricile de jucarii folosesc lemn din culturi speciale, mai ales lemn de arbore de cauciuc, care are un ritm de crestere rapid. Cele mai ecologice jucarii din lemn sunt vopsite cu pigmenti naturali pe baza de apa si protejate cu un strat de ceara de albine, si nu cu lacuri chimice.

In afara de faptul ca sunt naturale si sanatoase, ele pot oferi copilului experiente senzoriale si cognitive pe care jucariile moderne le ignora cu desavirsire. Gindeste-te asadar de doua ori inainte de a cumpara o jucarie. Spre deosebire de masinuta cu telecomanda, care distrage copilul si il transforma in spectator pasiv si sedentar, o masinuta din lemn ii va transforma joaca intr-o activitate plina de creativitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu