marți, 16 iunie 2009

In japonia, zarzavaturile se cultiva in laborator

Japonezii au gasit o noua metoda de a produce intensiv zarzavaturi, fara sa foloseasca pesticide sau alte substante daunatoare: este vorba despre fabricile de zarzavaturi.

Aici se cultiva salata si alte verdeturi intr-un mediu controlat si perfect sterilizat, ferit de insecte, praf si chiar de aerul de afara. Departe de a putea fi numiti gradinari, angajatii fabricilor de legume ingrijesc plantele cu manusi si masti chirurgicale, si imbracati in costume de protectie, mai ceva ca intr-un laborator de chimie.
Zarzavaturile cultivate aici se recolteaza chiar si de 20 de ori pe an, iar unele fabrici sunt atit de mari incit pot produce 3 milioane de plante in fiecare an.

Pentru ca sunt crescute in astfel de conditii, plantele pot fi consumate chiar fara a fi spalate. Statutul lor este insa destul de controversat. Departe de agricultura conventionala, culturile din fabrici ar putea fi considerate organice, deoarece nu folosesc chimicale daunatoare. Ele cresc insa fara contact cu aerul sau cu lumina naturala, si fara sol, fiind hranite dintr-un lichid artificial, menit sa le ofere nutrientii necesari.

Desi nu sunt daunatoare pentru sanatate, zarzavaturile de fabrica sunt fara gust si cu mai putine calitati nutritive decit cele crescute in mediul natural. Cu toate acestea, sunt de preferat in fata verdeturilor crescute cu ajutorul ierbicidelor.

Sursa: Daily Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu