miercuri, 24 iunie 2009

Gradinile viitorului aduc legumicultura la oras

Un nou tip de agricultura promite sa ofere marilor orase legume organice. Este vorba de asa-numita agricultura hidroponica, adica cresterea plantelor in apa, fara sol.

Acest tip de agricultura isi are radacinile in secolul 17, fiind mentionat in scrierile lui Francis Bacon. De atunci se studiaza la nivel mondial, iar promovarea sa a inceput inca din anii 1930. Termenul „hidroponic” a fost inventat de doi americani de la universitatea din California, pornind de la cuvintul pe care grecii il foloseau in antichitate pentru „agricultura”: geoponics, adica munca pamintului. Pentru a sugera noile metode de crestere a plantelor, specialistii au inlocuit pamintul cu apa in denumirea greceasca si a rezultat hidroponics.

Procedeul este destul de simplu: specialistii au demonstrat ca plantele absorb din pamint substantele nutritive doar daca acestea sunt dizolvate in apa, motiv pentru care apa devine elementul cheie al agriculturii, si nu solul. Iar daca in apa sunt adaugate toate substantele necesare pentru cresterea plantelor, acestea vor fi la fel de sanatoase si gustoase ca si cind ar creste intr-o gradina de zarzavaturi.

Fara sol, dispar si problemele cu insectele daunatoare sau cu buruienile. Apare insa o amenintare mai putin vizibila: dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella, favorizata de obicei de umezeala si de fertilizatorii naturali, motiv pentru care lichidul platelor trebuie verificat in permanenta.

Agricultura hidroponica este ideala pentru a fi practicata in orase, unde spatiile pentru cultivarea plantelor sunt foarte mici, si deja promite sa devina agricultura viitorului. Deja in Statele Unite metoda se foloseste in paralel cu inverzirea acoperisurilor, cladirile devenind suporturi fie pentru gradini suspendate, fie pentru sere hidroponice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu