marți, 2 iunie 2009

Daca s-a ars, recicleaza-l!

Deja aproape toata lumea stie despre becurile economice care consuma de 5 ori mai putin si dureaza de 3 ori mai mult decit cele obisnuite, cu incandescenta. Si mai stim despre aceste becuri ca nu trebuie aruncate la gunoi deoarece contin mercur si alte metale grele foarte nocive pentru mediu. Atunci, unde le ducem?

Raspunsul este Recolamp: o asociatie creata la intiativa citorva producatori de surse de iluminat care este in momentul de fata singura acreditata de ministerul mediului pentru a colecta sursele de iluminat uzate. Iar pentru mai multe detalii am vorbit chiar cu directorul executiv al Recolamp, Raul Pop:
Reciclarea deseurilor electrice si electrocasnice este o problema inca nerezolvata la nivel national, noi totusi am lansat niste locatii de colectare. Ele se gasesc pe www.coltverde.ro, este un site unde incercam, impreuna cu partenerii nostri, Rorec si Ecotic, sa raspundem la intrebarea "Vreau sa reciclez, unde anume duc acest echipament?". Pe site-ul www.coltverde.ro, daca dati click pe judetul vostru, veti gasi o lista cu locatiile de colectare. Deocamdata foarte multe dintre ele sunt puse in interiorul companiilor, deci nu sunt accesibile publicului larg, dar incepem sa deschidem puncte de colectare si in locatii publice, gen mari magazine de retail, si aici putem vorbi despre Baumax, Bricostore, Praktiker, Obi, Kaufland, Auhan, toate sunt magazine cu care noi suntem in discutii avansate pentru ca ei sa primeasca de la cumparatori un deseu pe care ei il aduc si il depun in Coltul Verde. in afara de asta, mai avem un TelVerde la nivel national, 0800.888.666, numar cu acces gratuit, la care orce cetatean poate sa intrebe "Am un deseu, ce anume fac cu el?"

I-am gasit, am predat becurile... ce se intimpla mai departe? O parte dintre ele merg la reciclat la Tirgu Mures, insa cea mai mare parte pleaca in Germania.
Ca orice deseu reciclabil, becul intra intr-un anumit circuit care presupune sortarea lui pe tipuri si pe dimensiuni, apoi transportul lui catre unitatile de reciclare, care il dezmembreaza in partiel componenete, asa numitele fractii. In cazul becurilor este simplu, deoarece fractiile principale sunt doar sticla si metal. Aceste fractii isi urmeaza apoi circuitul lor normal: sticla pleaca intr-un cuptor unde se topeste si se transforma din nou in sticla, iar metalul intra intr-o turnatorie. Pulberea luminiscenta, asa numita pudra alba care se afla in tubul de neon, spre exemplu, este cea care contine metale grele si mercur. Acesta pulberi se colecteaza si se depoziteaza permanent in niste depozite de deseuri conforme, in Romania acest depozit se afla la Slobozia"

...si cam atit cu teoria. Acum trecem si la partea distractiva a reciclarii: pentru luna august, Recolamp pregateste o campanie de 3 zile la Iasi, plina de activtati, concerte si omuleti verzi:

Avem deja o campanie, am inceput cu Cluj si cu Timisoara, este o campanie pe care o facem impreuna cu voluntarii Umbrela Verde, sustinuta de catre Recolamp, Rorec si Ecotic. Este o campanie in care venim sa spunem oamenilor "Atentie! Pastrati-va orasul curat, si aveti grija si de deseuri, care trebuie sa ajunga in circuitele de reciclare, si nu la gunoi!". Vom ajunge si in Iasi, inca nu stim exact perioada, cindva in jurul datei de 1 august, si va fi o campanie de 3 zile, joi, vineri, simbata, vom veni cu evenimente stradale, vom veni cu omuletii verzi - puteti sa-i vedeti pe omuletiiverzi.ro - vom veni cu multi voluntari si vom chema tot orasul sa facem impreuna un gest de protejare a naturii.

...ne-a spus directorul executiv al Recolamp, Raul Pop. Cit despre becuri, daca s-a ars vreunul, nu-l arunca la gunoi. Recicleaza-l! Acum ai cum!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu