joi, 18 iunie 2009

Anti-petrol, in fundul gol: biciclistii din intreaga lume protesteaza goi impotriva dependentei de petrol

In aceasta luna se desfasoara in Europa un eveniment mai putin obisnuit, insa devenit deja traditie la nivel mondial: Marsul Biciclistilor Dezbracati, World Naked Bike Ride.

In acest an, marsul se desfasoara in nu mai putin de 70 de orase din 20 de tari de pe toate continentele. Nascut ca o miscare impotriva dependentei de petrol, marsul transmite ideea ca expunerea oamenilor la gazele de esapament este mai indecenta decit expunerea unui nud in public. Pentru acest an, in emisfera nordica data fixata pentru marsul neobisnuit a fost 13 iunie, insa multe tari au ales date diferite. Nici Bruxelles-ul, marea capitala a Europei, nu va scapa de biciclistii goi: turul orasului a fost stabilit pentru data de 27 iunie.

Principala problema cu care se confrunta participantii este legislatia, care nu permite nuditatea in spatii publice. Organizatorii mizeaza insa pe faptul ca in majoritatea tarilor legile sunt vagi, in special in ceea ce priveste miscarile de proportii. Si-apoi, cu cit este mai imoral si ilegal, cu atit mai bine, deoarece mesajul ajunge acolo unde trebuie, mult mai eficient decit in orice alta campanie de constientizare.

Din pacate, romania nu face parte inca din miscarea biciclistilor dezbracati, insa ideea va prinde cu siguranta, mai ales in marile orase, aglomerate de masini si inabusite de gaze de esapament. Si ca sa va convingeti, iata citeva imagini de anul acesta din Londra:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu