luni, 4 mai 2009

Lotiunile de plaja

Pentru ca astazi agentiile de turism au dat startul vacantelor ieftine la mare, trebuie sa stim cum sa ne protejam de soare, protejind, in acelasi timp si natura.

Toata lumea stie ca la plaja este necesara o lotiune cu factor de protectie ridicat. Ce inseamna factor de protectie, sau SPF, asa cum apare el pe sticlutele de lotiune, asta o stiu mai putini. Specialistii ne-au explicat ca acesta masoara protectia impotriva razelor ultraviolete de tip B, considerate a fi cele mai daunatoare. Daca de obicei aceste raze ne produc arsuri dupa 20 de minute, o crema cu spf 15 ne va proteja pentru o perioada de 15 ori mai mare, adica razele vor deveni daunatoare pentru piele dupa aproximativ 5 ore.

Tot specialistii ne avertizeaza insa ca indicatorul nu este valabil si pentru ultravioletele de tip A, si ele suficient de periculoase. Asadar, pentru o protectie cit mai buna, indicate sunt lotiunile care contin dioxid de titan sau oxid de zinc. Sa ne uitam asadar pe eticheta. Din pacate, la majoritatea produselor de pe piata, capitolul „ingrediente” este dificil de citit, si asta pentru ca sunt doar compusi de sinteza, si aproape nimic natural.

Cel mai inofensiv component al acestor creme este oxidul de zinc, si el, dealtfel, tot un compus de sinteza. Sfatul ecologistilor, dar si al medicilor naturisti este o solutie preparata in casa sau la farmacie pe baza de oxid de zinc si extracte din plante. Si asta pentru ca nici o solutie 100% organica nu ne poate oferi protectie totala. Cel mai natural este sa te feresti cit poti de perioadele cu soare puternic. Chiar daca afara e mai rece, si nu simti ca te frige, nu inseamna ca nu te poti alege cu arsuri. Impotriva lor exista insa un leac cit se poate de organic si la indemina: aloe vera rupt direct din glastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu