vineri, 1 mai 2009

Fii verde si de 1 Mai!

Data de 1 mai ne duce cu gindul la un singur lucru: sa iesim la gratar. Asa ca, inarmati cu mici, bere si multe ambalaje din plastic, o pornim spre zonele de agrement sau spre padurea din apropiere, rupem doua crengi, facem focul, si ne insiram farfuriile de unica folosinta pe iarba...

Din pacate asa se desfasoara cel mai adesea asemenea iesiri, si totul se intimpla din comoditate. Daca n-am fi atit de lenesi, probabil am vedea cit e de simplu sa avem grija de natura. Iar cel mai la indemina motiv ar fi acela ca nici noua nu ne place sa mergem la picnic printre gunoaiele altora. Iar pentru asta exista citeva reguli extrem de simple.

Prima ar fi sa ne dezobisnuim de vesela de unica folosinta. Exista acum farfurii si pahare reutilizabile din plastic, melamina, sau metal care pot fi luate la picnic fara grija ca se vor sparge. Daca vrem sa fim si mai prietenosi cu mediul, putem alege farfurii si cani biodegradabile. Atentie insa: chiar daca sunt ecologice, nu inseamna ca le putem lasa la intimplare dupa petrecere. Si ele vor trebui aruncate in locuri special amenajate.

O alta regula ar fi sa lasam copacii in pace si sa cumparam carbunii pentru gratar. Indicat este sa cautam carbuni naturali, pentru a evita emisiile de compusi organici volatili adesea adaugati in astfel de produse.

Si nu in ultimul rind, sa avem grija ce facem cu resturile si ambalajele. Orice sticla sau punga de plastic lasata in natura risca sa polueze zona penru cel putin 100 de ani. Ambalajele de hartie, desi se descompun mai usor, elimina in acest proces un gaz foarte periculos, metanul, unul dintre principalii responsabili de incalzirea globala. In plus, comportamentul neglijent fata de natura ne poate costa peste 1500 de lei, amenda de la garda de mediu pentru abandonarea deseurilor in locuri nepermise. Asadar, sticla, plasticul si hartia vor fi colectate separat si depozitate corespunzator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu