miercuri, 27 mai 2009

Cea mai ecologica lanterna din lume isi produce singura toata energia de care are nevoie

Principiul a fost descoperit inca din anii 1800, de catre fizicianul englez Michael Faraday. Este vorba despre electromagnetism: o bucata de metal se misca intre doi magneti si produce curent elecric. Acesta este inmagazinat intr-un mic acumulator care alimenteaza led-ul. Tot ce trebuie sa faceti este sa agitati lanterna.

Pina la aparitia led-urilor, principiul era functional doar pe hartie, deoarece becurile absorbeau toata energia in mai putin de jumatate din timpul in care era produsa. Acum insa, ecuatiile se schimba: este suficient sa agitati lanterna timp de 30 de secunde si veti avea lumina pentru 5 pina la 20 de minute, in functie de modelul ales!

Noua lanterna va scuteste de cazurile neplacute in care ramineti pe intuneric fara baterii, scapati astfel si de cheltuielile in plus, si de problemele cauzate de bateriile care curg si distrug lanternele. In plus, si mediul are de cistigat: bateriile obisnuite contin substante extrem de toxice, astfel ca polueaza nu numai la fabricare, ci si dupa ce sunt aruncate, mai ales ca multi oameni nu stiu ca ele trebuie duse la reciclat.

Lanterna Faraday, cum a fost numita, sau lanterna perpetua, isi produce singura energia de care are nevoie. Cu un mic efort, bineinteles, din partea utilizatorului. Ea este acum disponibila si la noi, la preturi pornind de la 30 de lei, un chilipir daca lam in calcul faptul ca nu necesita baterii si este rezistenta la soc si la apa.

Si poate va va lumina si calea catre un comportament ecologic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu