marți, 12 mai 2009

Canepa, buna si pentru incaltaminte

Primul domeniu care ne vine in minte atunci cind vorbim despre pantofi este industria pielariei, contestata atit pentru chimicalele toxice pe care le utilizeaza in prelucrarea pielii, dar mai ales pentru ca are la baza un produs de origine animala.

Iar daca prima parte este pe cale de a se rezolva, dupa ce marile companii prelucratoare au optat pentru metode mai prietenoase cu mediul pentru tratarea pielii, cea de-a doua problema o putem doar ocoli.

Daca nu vrei sa porti incaltaminte cu materiale de origine animala, acum ai o multime de posibilitati. Atentie insa la ceea ce se numeste impropriu „piele ecologica”. De obicei, sub aceasta denumire se afla un produs de sinteza pe baza de petrol si polimeri toxici, care dauneaza atit mediului cit si sanatatii umane. Cea mai buna solutie, daca vrei sa ai incaltamine ieftina si prietenoasa cu mediul este sa cumperi de la producatorii care folosesc materiale reciclate.

O alta solutie prietenoasa cu mediul este incaltamintea din material textil pe baza de cinepa. Dealtfel, cinepa este considerata materialul ideal pentru incaltaminte. Planta se creste usor, nu are nevoie de pesticide, si produce de 4 ori mai multa celuloza decit orice alta planta. Fibrele obtinute astfel sunt naturale, ecologice si mai rezinsente decit celelalte materiale folosite pentru incaltaminte. In plus, cinepa este in mod natural rezistenta la apa si are proprietati anti-microbiene. Incaltamintea obtinuta astfel poate avea chiar si talpa din fibre de cinepa. Daca vreti ceva mai durabil, recomandata este talpa din cauciuc natural sau reciclat.

2 comentarii:

  1. Stii cumva unde se gaseste in Romania astfel de incaltaminte? Merci.

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate, n-am gasit mai nimic prin Romania. un singur model de tenisi pe ecologiceonline.ro, si cam atit.

    RăspundețiȘtergere