luni, 11 mai 2009

Bumbac vs. cinepa: competitia hainelor ecologice

Care dintre noi n-a auzit pina acum zicala „haina il face pe om”? Desi veche de cind lumea, se potriveste cum nu se poate mai bine vremurilor de azi, cind varietatea ametitoare de materiale si modele permite fiecaruia sa-si faca propriul stil vestimentar. Tocmai de aceea, astazi, zicala noastra mai capata si alte conotatii: haina il face pe om... mai superficial si, de ce nu, chiar mai bolnav...

Atrasi de diversitatea de forme si culori, uitam cel mai adesea de continut. Si se intimpla chiar si atunci cind ne cumparam o banala pereche de sosete. La fabricarea ei se folosesc de obicei o multime de chimicale: cloruri, formaldehide, solventi, acid sulfuric sau soda caustica. Asta pe linga bumbacul obtinut cu ajutorul pesticidelor. Iar aici trebuie sa subliniem ca pentru a obtine o tona de bumbac se utilizeaza 300 de kg de pesticide, iar dintre substantele folosite pentru a proteja bumbacul de daunatori, jumatate sunt cancerigene. Mai mult decit atit, industria textilelor ascunde si incalcari grave ale drepturilor omului, in special in tarile subdezvoltate, unde muncitorii lucreaza la limita sclaviei.

Alternativa este, evident, imbracamintea ecologica. Recomandate sunt hainele din bumbac organic sau din fibre de cinepa, iuta, sau soia, alternativele „salbatice” pentru controversatul bumbac. Tot ca alternative sunt si fibrele de lina ecologica sau din lemn cultivat. Evident, toate aceste alternative sunt mai scumpe decit bumbacul conventional, din cauza faptului ca materia prima nu se produce intensiv si este, prin urmare, mai rara.

O solutie recomandata de ecologisti este si reutilizarea: sa modificam hainele care nu ne mai plac, sa facem schimb cu prietenii sau chiar sa cumparam haine de la magazinele de second-hand.

Un comentariu: