miercuri, 13 mai 2009

Bijuteria: prietena ta, dusmanul naturii

Cele mai bune prietene ale doamnelor, bijuteriile, pot fi cei mai mari dusmani ai mediului. Industia bijuteriilor se bazeaza in prezent pe cistigurile din diamante si aur, dar si din alte pietre si metale pretioase, pentru obtinerea carora se sacrifica de sute de ani natura si vietile muncitorilor din mine. Mineritul produce de doua ori mai mlte deseuri toxice decit toate activitatile umane la un loc. Mai exact, fabricarea unei bijuterii de 10 grame din aur lasa in urma sa 20 de tone de deseuri periculoase.

Problema minelor de aur nu ne este straina, si este foarte cunoscuta disputa dintre afaceristi si ecologisti la Rosia Montana. Si asta pentru ca separarea aurului se face cu ajutorul cianurilor si al mercurului, care distrug mediul, otravesc solul si apele si afecteaza iremediabil sanatatea locuitorilor din zona.

Asa ca, daca iubesti aurul, cea mai responsabila alegere pe care o poti face este o bijuterie la mina a doua. In lume exista aur extras deja suficient pentru urmatorii 50 de ani, iar aurul este un metal care se poate prelucra fara pierderi pea mari. O alta solutie, daca te-ai saturat de bijuteriile vechi, este sa mergi la bijutier si sa-ti faci din ele altele noi. Daca nu te poti abtine sa nu-ti cumperi o bijuterie noua, atunci poti cauta magazinele care ofera aur reciclat. Toate aceste sfaturi sunt valabile si pentru iubitorii de argint.

Cei mai responsabili sunt fara indoiala cei care renunta la metalele pretioase in favoarea bijuteriilor moderne, din materiale naturale, confectionate de mina. Datorita faptului ca acestea sunt realizate cel mai adesea in comunitati sarace din tara sau din alte parti ale lumii, cumpararea unei astfel de bijuterii ar putea fi nu doar o initiativa ecologica, ci si una umanitara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu