marți, 5 mai 2009

Astazi, în Bucureşti se întrerupe aerul respirabil timp de 3 minute!

"Din cauza unor lucrări la sistemul de ventilare urbană, Regia Autonomă a Aerului Respirabil anunţă întreruperea aerului respirabil în Bucureşti timp de 3 minute, în data de 5 mai 2009, începând cu ora 14."

Nu este o gluma si nici vreo replica dintr-un film stiintifico-fantastic despre Romania, ci este anuntul de promovare a unei campanii care marcheaza astazi Ziua Mondiala a Astmului. Stabilita la nivel mondial ca prima zi de marti din luna mai, ziua astmului este menita sa traga un semnal de alarma in legatura cu raspindirea ingrijoratoare a acestei afectiuni din cauza poluarii si a fumatului.

Desi astmul apare doar la persoanele cu predispozitii genetice, factorii de mediu sunt cei care pot declansa si agrava boala. Datele ministerului sanatatii arata ca numarul celor care sufera de astm in romania s-a dublat in ultimii 10 ani. Cei mai afectati sunt insa copiii: numarul celor diagnosticati cu astm a crescut de 5 ori in ultimul deceniu. Iar principalii vinovati sunt gazele de esapament, fumul de tigara si praful din aer.

In prezent, aproximativ un milion de români sufera de astm, iar medicii spun că poluarea le agravează boala si le produce complicatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu