vineri, 22 mai 2009

22 mai: Ziua Mondiala a Diversitatii Biologice

Stabilita in anul 2000 de Adunarea Generala a Organizaţiei Naţiunilor Unite, ziua marcheaza adoptarea Convenţiei pentru Diversitate Biologică. Evenimentul se doreste a fi un semnal de alarma pentru distrugerea biodiversitatii, in special prin interventia directa sau indirecta a omului. Anul acesta, tema este actiunea speciilor invazive asupra ecosistemelor.

Existenta unor specii care invadeaza anumite teritorii este pusa cel mai adesea pe seama schimbarilor climatice, dar si a distrugerii anumitor habitate de catre om prin defrisari si agricultura intensiva. Sute de specii de animale si plante au disparut in ultimul secol, iar statisticile spun ca speciile invazive poarta vina pentru 40% dintre disparitii.

Impactul este la fel de mare si asupra sanatatii umane, amenintata de diferiti virusi adusi de plantele sau animalele invazive si care se adapteaza noului climat. In tarile mai putin dezvoltate, invaziile pot genera epidemii si foamete, prin actiunea nociva pe care o au asupra agriculturii locale, animalelor si padurilor.

Problema este dealtfel si una financiara: pentru eradicarea speciilor daunatoare, statele lumii cheltuie anual peste 100 de miliarde de dolari. In Romania sunt inregistrate peste 100 de specii invazive, din care peste 60 sunt in ecosistemele acvatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu