vineri, 3 aprilie 2009

Uniunea Eurpeana ar putea avea o harta a radiatiilor electromagnetice


Parlamentarii europeni au votat ieri un raport prin care solicita masuri mai stricte de protectie a cetatenilor fata de radiatiile emise de antene si relee.

Printre masurile propuse se afla realizarea unor hărţi ale expunerii la linii de înaltă tensiune, radiofrecvenţe şi microunde, care sa poata fi accesate pe o pagină de internet. Mai mult decit atit, hartile ar urma sa fie utilizate si de operatorii de retele pentru a stabili locatiile optime pentru instalarea releelor si antenelor, astfel incit sanatatea populatiei din zona sa nu fie afectata. In acest proces ar urma sa se implice si Comisia Europeana, invitata sa colaboreze cu autoritatile statelor membre pentru elaborarea unei norme unice privind amplasarea antenelor si releelor in zonele populate.

Europarlamentarii au solicitat de asemenea etichetarea corespunzatoare a aparatelor fara fir, astfel incit consumatorul sa fie informat despre faptul ca acestea emit microunde. Nici furnizorii de telefonie mobila nu au fost omisi din raport: oficialii europeni s-au exprimat dezacordul fata de campaniile deosebit de agresive pentru vânzarea telefoanelor mobile destinate exclusiv copiilor sau pachetele cu minute gratuite create pentru adolescenţi.

Ingrijorarile parlamentarilor in legatura cu efectele cimpurilor electromagnetice nu au fost confirmate inca de studii stiintifice, insa sunt alimentate de publicatiile de specialitate si mai nou de practicile societatilor de asigurari, care au tendinţa de a exclude acoperirea riscurilor legate de cimpurile electromagnetice în cadrul poliţelor de responsabilitate civilă.

La sfirsitul anului trecut, Comisia Europeana anunta, ca raspuns la intrebarile europarlamentarului roman Daciana Sarbu, ca va finanta o serie de studii cu privire la impactul undelor electromagnetice asupra sanatatii, proiect care urma sa inceapa in primavara acestui an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu