marți, 31 martie 2009

Si tu poti salva Rosia Montana!

Campania “Salvati Rosia Montana” aduna, in aceasta saptamina, semnaturile romanilor din toata tara.

Asociatia Alburnus Maior, initiatoarea campaniei Salvati Rosia Montana, a lansat zilele trecute o contestatie prin care solicita autoritatilor sa nu acorde avizul de mediu pentru inceperea lucrarilor la mina de aur. Contestatia se gaseste si pe site-ul rosiamontana.org, iar romanii sunt invitati sa o descarce, sa o completeze si sa o trimita organizatiei prin e-mail posta sau fax.

Problema minei de la rosia Montana nu este noua. Ea dateaza inca din anul 2000, cind investitorii canadieni au propus deschiderea exploatarii miniere. Miza: 300 de tone de aur. Pretul: relocarea a 1.000 de familii, distrugerea patrimoniului istoric si arheologic din zona si mai ales poluarea cu cianuri.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România atestată documentar, de aproximativ 1870 de ani. Istoria locului, dar si sanatatea locuitorilor si a mediului din zona stau acum in baza unui aviz de mediu care va fi dezbatut pina pe 3 aprilie in mai multe localitati afectate.

Ca alternativa la industria miniera, Asociaţia Alburnus Maior a propus şi implementat o serie de proiecte de promovare turistică şi de încurajare a localnicilor în a valorifica potenţialul turistic al zonei. Totodată studiile efectuate de Asociaţia Alburnus Maior şi de partenerii săi au demonstrat că dezvoltarea alternativă mineritului este posibilă.

Rosia montana poate deveni una dintre cele mai poluate zone din tara, sau una dintre cele mai frumoase destinatii turistice. Alegerea este si a ta. Semneaza contestatia. Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Un comentariu:

  1. Cea mai veche localitate miniera din Romania, pai si in 1870 tot mina de aur era acolo. Acum nu mai e voie, nu? Sa stam ca prostii in saracie ca de turism nu poate fi vorba. Bravo ecologistilor care stiu ei ce-i mai bine pentru familiile alea amarite care traiesc acolo ca-n 1870.

    RăspundețiȘtergere