joi, 26 martie 2009

Romania stinge lumina in Ora Pamintului. Tu ce faci?

2009 este primul an în care World Wide Fund for Nature organizează, oficial, campania Earth Hour în România.

Bucureşti, Iaşi, Botoşani, Tulcea, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgovişte şi Sfântu Ghoerghe sunt oraşele care s-au alăturat în mod oficial campaniei Earth Hour de anul acesta şi care se pregătesc intens pentru seara cea mare, 28 martie, cand 1 miliard de oameni din toată lumea vor stinge lumina pentru o oră, de la 20.30 la 21.30.

Iata ce va face Romania simbata seara:

La Bucureşti, autorităţile au confirmat stingerea luminilor câtorva clădiri simbolice: Ateneul Român, Teatrul Naţional Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Muzeul Naţional de Artă, Opera Romană, Hotelul Intercontinental şi Magazinul Cocor. Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire civilă din lume, va stinge iluminatul exterior timp de o oră, începând cu 20.30. Diminuarea iluminatului în Piaţa Constituţiei va permite voluntarilor WWF să formeze, cu lumânări, numărul 60, simbolul evenimentului. Tot in Piaţa Constituţiei, trupa Sistem va susţine un concert unplugged, iar Astroclubul Bucureşti va monta două telescoape, cu ajutorul cărora doritorii vor putea observa corpuri cereşti a căror vizibilitate este foarte redusă de obicei din cauza poluării luminoase din capitală.

La Timişoara, Primăria va stinge iluminatul public din Piaţa Unirii, ceea ce va permite Observatorului Astronomic din Timişoara să organizeze o sesiune de Sidewalk Astronomy- Astronomie de trotuar. Între orele 20.00- 22.00, un grup de astronomi, amatori dar şi profesionişti, le vor prezenta timişorenilor corpurile cereşti cu ajutorul mai multor instrumente astronomice. În acelaşi timp, pentru timişorenii amatori de teatru, Teatrul Studenţesc Thepsis pregăteşte un spectacol-lectură la lumina lumânărilor, pentru intervalul 20.30 şi 21.30, la Casa de Cultură a Studenţilor.

La Iaşi, se va stinge iluminatul exterior la peste 30 de instituţii publice, dar şi la sediul companiei Antibiotice si la Radio HIT.

La Cluj-Napoca, grupul local de voluntari al Greenpeace va promova Ora Pământului în zilele de 27 şi 28 martie, prin informarea cât mai multor cetăţeni cu privire la campania globală şi la modul în care se pot implica ei în prevenirea schimbărilor climatice. În acelaşi timp, ursul polar Greenpeace va participa la marşul bicicliştilor (Reacţie în lanţ), ce va avea loc în parcul IL Caragiale. Pe 28 martie, începând cu orele 20.30, voluntarii Greenpeace vor fi prezenţi la Polus Center, unde se vor stinge firmele luminoase ale centrului comercial şi vor realiza cu toţi cei prezenţi numărul 60 din lumânări şi torţe.

La Braşov, autorităţile locale vor stinge iluminatul exterior la sediul Primăriei şi la cel al Prefecturii.

La Botoşani se vor stinge luminiile la sediul Primăriei şi la instituţiile subordonate, dar si la cele doua teatre, Teatrul Mihai Eminescu şi Teatrul pentru copii şi Tineret Vasilache.

La Tulcea, Prefectura, Consiliul Judeţean, Primăria şi Palatul Copiilor vor întrerupe iluminatul între orele 20.30-21.30. Concomitent, membrii Astroclubului Delta Orion vor realiza observaţii astronomice în faţa Palatului Copiilor, oferind explicaţii despre corpurile cereşti şi despre poluarea luminoasă.

La Târgovişte se va opri iluminatul la Curtea Domnească, Casa Tineretului şi pe unele artere din oraş.

La Sfântu Gheorghe, municipalitatea a decis întreruperea iluminatului public şi la instituţiile publice şi se vor organiza petreceri la lumina lumânării.

Earth Hour 2009 va fi cea mai mare actiune globală şi, totodată, un vot pentru Planetă. Din Las Vegas până la Sydney, din Cape Town la Beijing, miloane de oameni din peste 2000 de oraşe s-au angajat deja să voteze pentru Pământ, participând la Earth Hour. Turnul Eiffel, Biblioteca din Alexandria, Sfinxul şi Marile Piramide din Giza şi Taipei 101, cea mai mare înaltă clădire din lume, sunt doar câteva dintre construcţiile emblematice care vor rămâne în întuneric timp de o oră.

Alatura-te si tu! Stinge lumina!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu