miercuri, 4 martie 2009

Punga oxo-degradabila, un fals cancerigen

Odata cu introducerea pungilor biodegradabile in magazine, au aparut si falsurile: asa numitele sacose oxo-bio-degradabile.

Acestea din urma, desi se degradeaza intr-un timp destul de scurt, nu sunt biodegradabile, ci sunt chiar mai nocive decit pungile din plastic. Si asta pentru ca ceea ce gasim acum in magazine cu denumirea de “punga oxo degradabila” este de fapt fabricata din polietilena, ca si puncile clasice din plastic, la care s-au adaugat o serie de compusi extrem de toxici, care fac ca plasticul sa se descompuna.

Rezultatul acestui proces este un praf fin din plastic si substante chimice care, inhalat, este cancerigen. Producatorii se bazeaza insa pe faptul ca, dupa un timp, punga nu se mai vede. Si mai au un atu: Romania nu detine deocamdata un laborator pentru testarea pungilor, iar trimiterea lor in strainantate pentru analiza biodegradabilitatii este foarte costisitoare.

Prin comparatie, o punga biodegradabila este fabricata in intregime din materie prima naturala, iar prin degradare nu rezulta substante daunatoare. Acestea ar trebui sa fie singurele pungi gratuite din magazine.

Asadar, atentie in ce va faceti cumparaturile!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu