duminică, 15 martie 2009

Panasonic aduce pe piata primul dispozitiv de compostare rapida a deseurilor organice


Daca pina acum compostul nu se putea produce decit in gospodariile de la tara, si asta cu mult efort si in timp indelungat, oamenii vor avea de acum ocazia sa composteze resturile de mincare in numai citeva ore. Dispozitivul produs de Panasonic arata exact ca un cos de gunoi obisnuit, insa poate face mai mult decit sa pastreze pur si simplu gunoiul, ci il si recicleaza. Folosind o cantitate mica de energie pe care o transforma in caldura, dar si un catalizator puternic, cosul de gunoi transforma in doar 3 ore 2 litri de gunoi menajer in ingrasamint pentru flori sau pentru legumele din gradina.

Daca este folosit corect, dispozitivul va fi un furnizor constant de ingrasamint ecologic de foarte buna calitate. Iar a fi folosit corect inseamna ca nu pot fi depozitate acolo decit resturi biodegradabile.

Ideea este extrem de buna, insa este doar la inceput. Si asta pentru ca prototipul, pe care Panasonic il va lansa in curind in Japonia, costa peste 800 de dolari, mult peste posibilitatile oamenilor de rind. Cu timpul insa, speram ca tehnologia va putea fi disponibila la scara larga. Compostarea deseurilor organice ar reduce cantitatea de gunoi cu pina la 40%, iar impreuna cu reciclarea deseurilor de hartie, sticla, si plastic, oamenii ar putea refolosi peste 80% din ceea ce arunca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu