vineri, 13 martie 2009

Luna Padurii, intre sarbatoarea sadirii arborelui si defrisarile ilegale

Duminica demareaza unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice din lume, Luna Padurii.

Sarbatoarea implineste in acest an 137 de ani, fiind printre cele mai vechi sarbatori de mediu din lume. Prima editie s-a tinut in Statele Unite, in 1872, ca sarbatoare a sădirii arborilor. In Romania, luna padurii a ajuns 30 de ani mai tirziu si a fost organizată de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui”.

Dincolo de semnificatia data de sezonul plantarii copacilor, sarbatoarea a capatat o noua dimensiune dupa „Declaraţia de la Paris” din 1991. Atunci s-au pus bazele conceptului de dezvoltare durabilă a pădurilor, menit sa atraga atentia asupra faptului ca oamenii pot distruge padurile. Dezvoltarea durabila inseamna ca tăierea arborilor trebuie să se facă planificat, în relaţie directă cu măsurile de refacere a pădurii şi a funcţiunilor sale.

Si pentru ca tot vorbim de functiile padurii, trebuie sa va amintesc ca un hectar de pădure reţine într-un an 60 de tone de praf, iar un fag înalt de 25 de metri produce într-o singură oră necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile, adică aproape 2 kilograme de oxigen.

Statisticile spun ca la nivel mondial, in ultimii zece ani s-au defrisat 130 milioane de hectare de paduri, adica 20.000 de hectare zilnic. In ceea ce priveste romania, daca la sfârşitul secolului al 19-lea, pădurile acopereau 80% din teritoriul tarii, in prezent, nici macar 25% din suprafata tarii noastre nu mai este acoperita de paduri. Pentru a compensa taierile din ultimii 20 de ani, Romania ar avea nevioe de 100 de ani. Solutia ar putea fi insa ca fiecare om de pe planeta sa planteze cite 2 copaci pe an timp de cel putin 10 ani...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu