duminică, 29 martie 2009

Hidrogenul sulfurat din Marea Neagra ar putea fi sursa de energie verde... pentru turci!

Specialistii turci au publicat recent intr-o revista de specialitate o modalitate de depoluare a Marii Negre prin producerea de hidrogen.

Daca nu stiati deja, Marea Neagra contine, la adincimi mai mari de 200 de metri, rezerve extrem de mari de hidrogen sulfurat (H2S), una dintre cele mai toxice substante de pe planeta. Asta face ca Marea Neagra sa fie considerata cea mai mare zona moarta din lume, deoarece sub adincimea de 200 de metri nici o vietuitoare nu poate supravietui, cu exceptia microorganismelor anaerobe. Verificarile facute de cercetatorul francez Jacques-Yves Cousteau au relevat ca proportia minima de hidrogen sulfurat este aici de 42 de centimetri cubi la litru, iar speciile de bacterii anaerobe care produc acest gaz sunt foarte productive si concentratia zacamantului creste continuu.

Ideea detaliata de oamenii de stiinta turci este sintetizarea hidrogenului din substanta chimica, si folosirea lui ca sursa de energie verde. Pe linga hidrogen, ca urmare a reactiei chimice, ar rezulta si sulf, care poate fi folosit in industria chimica si farmaceutica. Teoria turcilor nu este noua. Ea a fost avansata si la noi inca dinainte de Revolutie. Nicolae Ceausescu avea planuri de a construi o centrala care sa foloseasca drept combustibil hidrogenul sulfurat, care are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan, insa ar fi produs mai multe gaze nocive in urma arderilor. Nu acesta a fost motivul pentru care proiectul a fost abandonat, ci interventia rusilor, constienti ca o astfel de centrala ar fi insemnat independenta energetica a Romaniei. Unii chiar sustin ca Rusia ar fi intentionat sa „detoneze” Marea Neagra in cazul unui atac NATO. Dar sa ne intoarcem la ale noastre.


Ideea de a produce combustibili ecologici din hidrogenul sulfurat a aparut in Romania in 2004. In urma procedeului propus de specialistii romani ar fi rezultat energie electrica, sulf si o cantitate mare de apa grea, folosita in centralele nucleare. Avantajul unei astfel de investitii este extrem de mare: independenta energetica pentru cel putin 50 de ani, energia rezultata este nepoluanta, si mai mult decit atit, ar salva vietuitoarele din Marea Neagra.

Din pacate, proiectul romanilor stagneaza, iar intre ipoteza despre detonarea Marii Negre si cea despre constructia centralei de la Constanta nu se mai face nici o diferenta: ambele sunt mituri. Iar intre timp, turcii chiar studiaza problema...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu