vineri, 6 martie 2009

E primavara? E vremea sa scoatem bicicleta la aer!


Deja toata lumea stie ca mergind pe bicicleta ne pastram in foma si in plus, pastram si mediul curat. Din pacate, nu toata lumea ia aminte la acest lucru, iar in tara noastra sunt foarte putini cei care il si aplica.

De aceea, trebuie sa va spun ca in tarile din Europa occidentala, bicicleta este aproape indispensabila. Ca sa va dau un exemplu, in Olanda exista o bicicleta pentru fiecare locuitor, adica 16 milioane de biciclete, plus 10.000 km de piste pentru biciclisti, suficient de late cit sa incapa si cite cinci biciclisti unul linga altul pe un sens.

Dealtfel, Federaţia Bicicliştilor din România a tinut sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste tara noastra: avem singura tara din uniunea Europeana fara infrastructura necesara si fara legislatie in domeniu. Desi Federaţia Bicicliştilor a intocmit inca din 2003 un roiect privind infiintarea de trasee turistice pentru biciclisti, acesta nu a fost aprobat nici pina acum. Mai mult, incercarile de a infiinta piste penru biciclete in orase au esuat, fie din cauza soferilor care isi parcheaza masinile pe aceste zone, fie din cauza ca prin delimitarea lor au redus aproape complet spatiul pentru pietoni.

Problema asadar in Romania nu porneste de la infrastructura, ci de la mentalitate. Si nu se va rezolva pina cind romanul nu va invata ca sanatatea este mai importanta decit luxul si ca cei care merg cu bicicleta nu fac parte din vreo clasa inferioara, si mai ales pina cind autoritatile nu vor intelege ca orice initiativa pentru protejarea mediului trebuie aplicata cu cap, nu cu intentii electorale.

Asadar, luati aminte: suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu