joi, 5 martie 2009

Dupa orele de sport, va scoate Ministerul Educatiei si fructele din scoli?

Conform recomandarilor Parlamentului European, Romania ar trebui sa introduca din anul scolar 2009-2010, programul de distribuire a fructelor in scoli

Conform sfaturilor medicilor, fructele, alaturi de legume, trebuie consumate de minim 3 ori in decursul unei zile, cu conditia sa nu se faca excese, mai ales in cazul fructelor bogate in zaharuri. Principalele beneficii ale fructelor se datoreaza lipsei colesterolului si a grasimilor saturate, si prezentei in cantitati mari a vitaminelor, mineralelor si a fibrelor, atat de importante pentru tranzit.

De asemenea, ele ofera organismului o mare cantitate de energie care se absoarbe rapid, datorita digestiei usoare. Pe linga acestea, consumind fructe mai obtinem o cantitate mare de antioxidanti, principalii agenti care previn si pot lupta cu tumorile canceroase.

Motivul principal pentru introducerea acestui program in scoli este si prevenirea obezitatii in rindul copiilor. În Uniunea Europeană există aproximativ 22 milioane de copii supraponderali şi peste 5 milioane sunt obezi, în principal din cauza consumului excesiv de produse cu un înalt grad de grăsimi, zahăr şi sare. Organizaţia Mondial a Sănătăţii recomandă consumul a cel puţin 400 de grame de fructe şi legume pe zi pentru copiii cu vârsta până la 11 ani.

Conform reglementarilor europene, programul ar trebui corelat si cu inmultirea orelor de sport, si speram ca Ministerul educatiei sa nu uite de fructele copiilor asa cum a uitat ca programul lor ar trebui sa includa 3 ore de educatie fizica pe saptamina...

Pina una-alta, e bine sa ne educam singuri copiii in legatura cu alimentatia sanatoasa si cu activitatea fizica, pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu