vineri, 20 martie 2009

Duminica, 22 martie: Ziua Mondiala a Apei

In acest sfirsit de saptamina se desfasoara la Istanbul cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei, evenimentul de cea mai mare anvergură din domeniu.

Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul celebrează în acelaşi timp Ziua Mondială a Apei care are în acest an, deviza „Sharing water, sharing opportunities.”, subliniind încă odată importanţa cooperării între state pentru probleme ce vizează managementul secetei, al riscului la inundaţii şi calitatea apelor.

In prezent, 400 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de lipsa apei, iar conform datelor Organizatiei Natiunilor Unite, numarul lor va ajunge in 2050 la 4 miliarde.
Asta in timp ce 20% din apa folosita in prezent in Europa este risipita, iar procentul este in crestere, putind ajunge la 40%. In contextul schimbarilor climatice actuale, problema apei potabile devine din ce in ce mai acuta. Specialistii Comisiei Europene spun ca in ultima perioada, canicula si seceta au costat bugetul comunitar peste 100 de miliarde de euro.

Autoritatile din mai multe state europene, dar si din America, au impus deja programe nationale pentru economisirea apei.

Fiecare dintre noi poate face insa cite ceva pentru a reduce consumul de apa: in primul rind, nu lasati robinetul sa curga daca nu aveti nevoie de apa pe moment, iar cind il folositi, reglati debitul apei astfel incit sa nu curga mai multa decit aveti nevoie. Apoi, aveti grija ca robinetele sau reteaua de apa sa nu aiba scurgeri. Un robinet care picura poate irosi pina la 90 de litri de apa pe zi. Si mai ales, trebuie sa tineti cont de faptul ca locul produselor toxice nu este în rețeaua de canalizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu