joi, 26 februarie 2009

Sticle si borcane...


...Asta vedeam in urma cu 20 si ceva de ani pe multe chioscuri care cumparau astfel de ambalaje pentru a le refolosi. Astazi ne distram spargindu-le pe strazi. Cum e mai bine?

Mai intii, trebuie sa stiti ca ambalajul din sticla este unul dintre cele mai ecologice produse. Poate fi utilizat de mai multe ori sau poate fi colectat selectiv din masa de reziduuri. Mai mult, ambalajele de sticla au o serie de calitati care le claseaza printre cele mai sigure produse din punct de vedere igenico-sanitar: pot fi spalate la temperaturi foarte mari, pentru dezinfectare, se pot etanşeiza si nu pastreaza mirosuri de la produsele imbuteliate.

Daca vreti totusi sa atuncati o sticla sau un borcan, este bine sa nu-l aruncati impreuna cu gunoiul menajer, ci sa-l puneti deoparte pentru reciclat. Si asta pentru ca pentru fiecare tona de sticla produsa din materie primara se elimina 12 kg de poluanti atmosferici. Daca insa aceeasi tona de sticla ar fi produsa din deseuri, poluarea ar scadea cu 20%.
De asemenea, reciclarea aduce economii considerabile de energie si materie prima.
De exemplu, pentru producerea a 100 de kg de sticla sunt necesare 120 kg de materie prima, insa daca folosim deseuri din sticla, avem nevoie de doar 100kg.

Din pacate, in ciuda tuturor avantajelor reciclarii sticlei, rata actuala de reciclare nu a atins nici pe departe procentele inregistrate de alte tari din Europa. Mai mult, tinta de valorificare a deseurilor de sticla a fost ratata de tara noastra in anii anteriori, iar previziunile nu sunt optimiste nici pentru viitor: pina in 2013, Romania va trebui sa recicleze 60% din cantitatea totala de ambalaje de sticla de pe piata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu