luni, 9 februarie 2009

Soft pentru uituci: programul care inchide calculatorul in urma ta

Stiati ca un calculator lasat deschis non stop consuma 17 Kw, din care 13 sunt irositi in perioada in care calculatorul nu este utilizat?

Aceasta risipa de energie dauneaza cu siguranta nu numai mediului, ci si buzunarului fiecaruia, marile companii ajungind sa plateasca chiar cite 60.000 de lei lunar din cauza calculatoarelor uitate deschise.

Pentru aceste cazuri, cercetatorii de la Universitatea din Liverpool au creat un program care monitorizeaza activitatea computerului si il inchide daca detecteaza ca acesta nu a fost folosit timp de peste 30 de minute. Softul este gratuit si poate fi instalat pe o retea de calculatoare. Singura problema este ca anumite softuri anti-virus l-ar putea detecta ca fiind o aplicatie periculoasa.

Softul poate salva astfel aproximativ 80% din energia folosita de calculator, si este foarte util in companiile care detin multe computere.

Dincolo de partea financiara, softul ajuta si mediului. Asta pentru ca fiecare kilowat ora de energie electrica genereaza aproape 400 de grame de dioxid de carbon in procesul de productie. Iar dioxidul de carbon nu este singurul poluant: el este insotit pe cosurile de fum ale centralelor electrice de oxizi de sulf si de azot.

Asadar, daca uitati sa inchideti calculatorul cind plecati de la serviciu sau de acasa, acu aveti un aliat gratuit care poate fi descarcat de pe site-ul universitatii din Liverpool.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu