marți, 10 februarie 2009

Sfintul Valentin poate fi prietenos si cu mediul

Sarbatoarea Sfintului Valentin se apropie si, chiar daca nu e una autohtona, e un bun prilej de a ne arata sentimentele fata de cei dragi.

Sa nu uitam insa si de natura. Statisticile spun ca in perioadele de sarbatori cantitatea de gunoi creste cu 25%, numai din cauza ambalajelor de la cadouri. Asa ca cel mai bine ar fi ca darurile sa fie ambalate fie in materiale biodegradabile sau reutilizabile, fie sa nu le mai ambalati.

Continutul ramine la alegerea fiecaruia, insa pentru a fi cit mai verde, trebuie sa respecte cit mai multe dintre criteriile propuse de ecologisti: sa fie fabricat din materiale biodegradabile, organice, sa consume cit mai putina energie (daca este cazul), sa fie produs autohton si sa respecte principiul de „fair-trade”, sau munca cinstita.

Un exercitiu foarte bunde imaginatie si care cu siguranta ii va face mare placere persoanei dragi intr-o zi ca sfintul Valentin ar fi sa confectionati voi insiva cadoul. Este un mod ecologic si economic de a darui o parte din propria persoana celui drag.

Sa nu uitam nici de flori. Recomandarea ecologistilor este sa oferim flori in ghiveci: sunt cu adevarat vii, ne putem bucura de ele pentru mult mai mult timp si, in plus, ofera casei nu numai un aspect prietenos ci si o cantitate insemnata de oxigen.

Cit despre conceptul de "fair-trade", un exemplu graitor pentru ceea ce el nu este, este tocmai ciocolata, nelipsita din cadourile oferite doamnelor la astfel de sarbatori. Si asta pentru ca ingredientul principal, cacaoa, este obtinut pe plantatiile africane in conditii nu tocmai cinstite. Desi in Romania conceptul nu este folosit indeajuns si populatia il cunoaste prea putin, in tarile vestice acesta devine unul dintre cele mai importante criterii atunci cind vine vorba despre produse sustenabile.

Dar despre "fair-trade" vom vorbi in detaliu miine. Nu uitati insa sa fiti prietenosi si cu mediul de sfintul valentin. Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu