miercuri, 25 februarie 2009

Reciclarea unei doze de bere salveaza energie cit pentru 20 de becuri


Astazi reciclam din nou, si ne referim la metale. Iar obiectele de metal pe care le aruncam cel mai des la gunoi sunt cutiile din aluminiu.

Mai intii trebuie sa stim ca fiecare dintre noi produce intr-un an 175 de kilograme de deşeuri de aluminiu, din care in Romania doar 3% se recicleaza. Romanii arunca la gunoi in fiecare an peste 10.000 de tone de aluminiu de înaltă puritate.

Minereul din care se obţine aluminiul este bauxita, iar rezervele actuale de bauxită ne mai ajung doar pentru 400 de ani. Pentru extragerea bauxitei sunt utilizate substante chimice care otravesc solul si apa. Fiecare tona de aluminiu produs lasa in urma sa o tona de noroi caustic, rezultat din extragerea bauxitei.
In schimb, retopirea aluminiului necesită cu 95 la sută mai puţină energie decât producţia primară a metalului. Aluminiul este reciclabil 100 la sută, si poate fi reciclat la infinit fara a-si pierde nici una dintre calitatile sale.

În Europa, procentul de recuperare a acestor deşeuri este de peste 70%. Romania are insa doar o singura firma care se ocupa de colectarea deseurilor de aluminiu, iar aceasta a primit aviz din partea ministerului abia anul trecut.

Asadar, data viitoare cind deschideti o doza de bere sau de suc, ginditi-va ca in loc sa ajunga la gunoi, cutia din mina voastra s-ar putea intoarce peste doar 2 luni pe raftul magazinului, salvind astfel resurse materiale si energetice. Energia economisita prin reciclarea unei singure cutii din aluminiu este suficienta pentru ca televizorul vostru sa functioneze 3 ore, sau pentru a tine aprins un bec timp de 20 de ore.
Alegerea ne apartine, pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

8 comentarii:

 1. UNDE ??? Caut de cateva zile o adresa concreta! Am inteles cat de bine este sa le reciclez, strang de anul trecut...DAr suntem in Romania! Aici avem numai teoria, ca in multe alte domenii. In realitate..."nu primim" . Va rog sa publicati o adresa concreta, in Bucuresti, unde pot duce peste 250 doze Al. Multumesc anticipat, Ana.

  RăspundețiȘtergere
 2. iata aici adresele a doua firme specializate.
  http://www.canpackromania.ro/contact
  http://www.ecolifestyle.ro/

  RăspundețiȘtergere
 3. mai se pot cumpara cutiile de Al la kg (circa 1,5Ron/kg) si la centrul de reciclare din Sos Pantelimon 39, este chiar la intersectia Ferdinant I cu Sos Pantelimon

  RăspundețiȘtergere
 4. Dozele le cumpara AMEP AMERICAN PACKAGING - Popesti Leordeni ( fosta Danubiana )
  Contact : 0766.624.052.
  Singura firma din tara care le colecteaza si recicleaza .

  RăspundețiȘtergere
 5. MAREA RE-DOZARE RELOADED !
  Pe 15 august , intre orele 1800 - 2100 , in Parcul tineretului ( intrarea Sincai ) va avea loc a adoua editie . Vino cu minim 25 de doze din aluminiu si participa la extragere . Premiile sint : un sistem de navigatie auto si 5 lazi frigorifice auto electrice pline cu bere si sucuri la cutie . Detalii pe : www.alucro.ro si www.ecoassist.org

  RăspundețiȘtergere
 6. unde gasesc un centru de reciclare in Iasi?

  RăspundețiȘtergere
 7. de unde ai luat informatiile statistice, cu privire la cantitatea de aluminiu recialat si aruncat? am nevoie de bibliografie pt o lucrare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acum nu mai stiu, articolul l-am scris in 2009. Imi pare tare rau ca nu te pot ajuta!

   Ștergere